2019-11-23 14:35:44• hírek • Bede Emőke

Nem töltik haszontalanul az időt a hajléktalanszálló lakói

Noha azt is gondolhatnánk, hogy a hajléktalanok számára kialakított éjszakai menhelyen semmittevéssel telnek a napok, ez azonban koránt sincs így.

A szatmári Szociális Igazgatóság rendszeresen közzétett beszámolói szerint a szálló adta lehetőséget kihasználó személyek – kihasználva az indián nyár kellemes melegét – dughagymát és fokhagymát ültettek az intézmény kertjében. Az itt megtermelt zöldségek a menhely konyhájára kerülnek majd, mely naponta igyekszik meleg étellel szolgálni a hajléktalanoknak. Ha pedig odakint borúsabbra fordul az idő, akkor odabent is van tennivaló bőven, nemrégiben például az étkezőt takarították ki, illetve rendszerezték a raktárban felhalmozódott ruhanemüket és textíliákat is. A Szociális Igazgatóság szerint ezen tevékenységek nem csak „unaloműzőként” szolgálnak ezen emberek számára, hanem arra is megtanítják őket, hogy felelősek a környezetükért, és rendben és tisztán kell azt tartaniuk.







Ugyanakkor rendszeres időközönként szociális asszisztensek keresik fel az éjszakai menhelyre betérőket, kikkel egy meleg tea vagy kávé mellett különféle témákat vitatnak meg. A legutóbbi találkozás alkalmával a hála fogalmát járták körül, a következő beszélgetésen pedig arról lesz szó, miként találhatják meg nehéz élethelyzetük ellenére is a boldogságot a mindennapokban. Emellett akár olvasni is lehet a szálló könyvtárában, mely román és magyar nyelvű kiadványokat egyaránt tartalmaz, de pszichológiai és szociális tanácsadásban, valamint egészségügyi ellátásban is részesülhetnek az ide betérők. A Gladiolei utcában található menedékhely két hálószobájában összesen 60 személy, pontosabban szólva 36 férfi és 24 nő elszállásolását tudják biztosítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: